Πως να μοιράζεστε μια βιβλιοθήκη iTunes στο Δίκτυο

Εδώ και αρκετό καιρό με απασχολούσε το πως θα μπορούσα να έχω μια κεντρική βιβλιοθήκη των iTunes και να την μοιράζω στους υπολογιστές μας στο σπίτι που πλέον απαριθμούν τους έξι. Επίσης, η βιβλιοθήκη αυτή θα πρέπει να είναι πλήρως διαχειρίσιμη απο όλους τους υπολογιστές (δηλαδή να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα features του iTunes όπως η αξιολόγηση “rating” album artwork κλπ.) κάτι το οποίο δεν γίνεται όταν χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα “iTunes server”.

Οι προυποθέσεις για την όλη διαδικασία είναι ότι πρέπει να υπάρχει δίκτυο στο σπίτι, κάποιο NAS (Network Attached Storage) και ότι οι υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο και να επικοινωνούν με το NAS.

Αρχίζουμε λοιπόν. Εαν υποθέσουμε οτι υπάρχει μια βιβλιοθήκη iTunes σε κάποιον απο τους υπολογιστές μας και αυτήν την βιβλιοθήκη θέλουμε να μοιράσουμε στο δίκτυο, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

ΒΗΜΑ 1
Δημιουργούμε ενα “share” στο NAS στο οποίο δίνουμε πρόσβαση σε όλους τους χρήστες. Για παράδειγμα εαν το όνομα του NAS είναι “ALPHA” και το “share” ονομάζεται “Music”, τότε στο δίκτυο του σπιτιού μας θα μπορούμε να βρούμε το “afp://ALPHA/Music” ή “smb://ALPHA/Music” ανάλογα με το πρωτόκολο που χρησιμοποιούμε και στο οποίο όλοι θα έχουν δικαιώματα RW.

ΒΗΜΑ 2
Ανοίγουμε το iTunes και πηγαίνοντας στα preferences και στο tab “Advanced”, πατάμε στο “Change” του πεδίου (iTunes Music Folder Location) ώστε να αλλάξουμε την διεύθυνση μέσα απο το “Finder” σε “ALPHA/Music” (στο πεδίο τώρα θα φαίνεται μόνο το :Music)

Picture 7

BHMA 3
Σε αυτήν την φάση, είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε το περιεχόμενο απο τον υπολογιστή μας στο δίκτυο (δηλαδή στον NAS και συγκεκριμένα στο “ALPHA/Music”).
Πηγαίνουμε λοιπόν στο menu του iTunes και απο το “File” επιλέγουμε: “Library->Consolidate Library…”. Με το που θα εκτελέσουμε την συγκεκριμένη διαδικασία, το iTunes θα αρχίσει να μεταφέρει αυτόματα όλο το περιεχόμενο στο NAS. (Προσοχή! Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να πάρει απο μερικά λεπτά έως και ώρες ανάλογα με το μέγεθος της βιβλιοθήκης)

ΒΗΜΑ 4
Αμέσως μετά φτιάχνουμε στο “ALPHA\Music” εναν φάκελο και τον ονομάζουμε iTunes (η ονομασία μπορεί να είναι οποιαδήποτε απλά προτείνω να είναι κάτι που θα το θυμάστε) και μεταφέρουμε όλα τα αρχεία και φακέλους που υπάρχουν στο “~/Music/iTunes/” του υπολογιστή και τα μεταφέρουμε στο NAS στον φάκελο που μόλις φτιάξαμε.

ΒΗΜΑ 5
Κλείνουμε το iTunes και με τά το ανοίγουμε πατώντας το πλήκτρο “option” ενώ επιλέγουμε το εικονίδιο στο dock. Αμέσως θα ανοίξει ένα παράθυρο το οποίο θα μας ζητάει να επιλέξουμε το iTunes Library

Picture 8

Επιλέγουμε με το “Choose Library” το “iTunes Library” αρχείο το οποίο υπάρχει το “ALPHA\Music\iTunes” και αυτόματα το iTunes απο αυτό το σημείο και μετά θα χρησιμοποιεί το NAS.

Επαναλαμβάνοντας το ΒΗΜΑ 2 και το ΒΗΜΑ 5 σε κάθε υπολογιστή, τελειώσαμε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s